Tutustumismatka Ayurvedaan – osa 1.

Ayurveda intro

Ayurveda (ayur + veda) tarkoittaa elämän tiede/elämisen taito.

Vanhin luontaislääketiede - noin 5000 vuotta vanha.

Se kattaa elämän kaikki alueet. Kiinnostuksen kohteet ovat elämän laatu ja itsensä toteuttaminen.

Se perustuu holistiseen näkemykseen kehon-mielen-sielun yhteistoiminnasta, sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Fyysinen ja henkinen elämä nähdään saman kolikon kahtena eri puolena.

Ayurveda on käytännöllinen opas, joka perustuu samkhya-filosofiaan eli totuuden tiedostamiseen/tietämiseen. Samkhyan mukaan elämän perustana on tietoisuus - itsestään, maailmasta, elämästä, jne. Tavoitteena on totuuden ymmärtäminen.

Intian buddhalaiset lähetyssaarnaajat ovat levittäneet Ayurvedan menetelmät muihin maihin - esim. Kiinaan, Tiibetiin, Kreikkaan, jne. Kiinalaisen lääketieteen 5:n elementin teoria perustuu Ayurvedan katsomuksiin. Tiibetiläinen lääketiede on yhdistelmä Ayurvedan menetelmiä ja paikallisten parantajien vaikutteita.Myös osa Hippocraten opetuksista perustuu Ayurvedan periaatteisiin.

Ayurvedan osa-alueet: ruokavalio, kirurgia, terapeuttinen liikunta, vedalainen astrologia, psykiatria, panchakarma (puhdistavat hoidot), pediatria, hieronta, ääniterapia, väriterapia, eläinten hoitoa, jne.

Ayurvedassa kaikki olemassa oleva kuvaillaan viidellä elementillä: tila/eetteri, ilma/tuuli, tuli, vesi ja maa. Kun elementit yhdistetään pareittain, syntyvät 3 struktuuria: tila & ilma, tuli & vesi, maa & vesi (vata-, pitta-, kapha-dosha).

Elementit - lyhyt kuvaus:

Tila (eetteri, avaruus) - kenttä, jossa universaali elämä tapahtuu.

Ilma (tuuli) - aineen kaasumainen olotila.

Tuli - energia, joka muuntaa kiinteän aineen nestemäiseksi tai kaasumaiseksi.

Vesi - aineen nestemäinen olotila.

Maa - aineen kiinteä olotila.

Tehtävä: Mitkä ovat mielestäsi kunkin elementin ominaisuudet?

Doshat - lyhyt kuvaus

Vata: ilma + eetteri. Hajaantunut, hieno, kevyt, kylmä, kuiva, karhea, liikkuva.

Pitta: tuli + vesi. Kuuma, terävä, liikkuva, pistävä, läpitunkeva, kevyt.

Kapha: maa + vesi. Hidas, raskas, kostea, kylmä, tahmea, tiheä, veltto.

Ayurvedan avulla opit luomaan elämäntyyli, joka sopii sinulle ja palvelee sinua. Luot elämääsi systemaattisesti ja tietoisesti, ymmärrät milloin mennä kohti jotakin ja milloin kääntyä pois ja tiedät, mitä oman näköisen elämän luominen tarkoittaa juuri sinulle. Opit kuinka olet, mitkä ovat ainutlaatuiset lahjasi ja pysyt linjassa sen kanssa mitä haluat elämäsi olevan. Tervetuloa Ayurveda-kursseille!

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: coachingandtherapy@gmail.com