Tervetuloa Ayurvedan kiehtovaan maailmaan! (osa 3)

"Dosha" - konsepti tarkoittaa ominaispiirteiden kokonaisuutta. Suoraan käännettynä sana tarkoittaa rappeutuminen, hajoaminen, tuhoaminen, eli "se, mikä menee helposti pois tasapainosta".

Dosha syntyy kahden elementin yhdistämisestä. Yleensä puhutaan 3:sta keho-mieli kokonaisuudesta, eli kolmesta doshista. Todellisuudessa on olemassa eri dosha-kombinaatioita. Harvoin ihmisillä on kaikki 3 doshaa esillä tasapainoisesti. Useimmiten ihmisillä on yksi tai 2 doshaa, jotka vaikuttavat heihin vahvemmin kuin kolmas. Tri-doshaisuus on harvinaista, yksidoshaisuus on tavallinen. Yleisin on kaksidoshaisuus.

Ominaispirteiden kokonaisuuksiin vaikuttavat eri tekijät, esim. asuinalue, ilma ja vuodenaikojen vaihtuminen, päivän rytmi, työ, perhetilanne, kulttuuri, jne.

Prakruti on synnynnäinen tila/olemus, joka kertoo taipumuksista ja luonteesta. Vikruti on tämänhetkinen tila, joka muuttuu läpi elämän, sen mukaan kuinka paljon ja miten eri tekijät vaikuttavat synnynnäiseen doshaan.

Elementit liikkuvat hienoimmasta karkeimpaan. Elementtien pääominaisuudet:

  • Tila - avaruus, rajattomuus.
  • Ilma-liikkuvuus.
  • Tuli-muunnos, transformaatio.
  • Vesi-virtaus.
  • Maa-vakaus.

Elementtien ominaisuuksien näkökulmasta voidaan sanoa, että Vata-doshan olennaisia piirteitä ovat aktivisuus ja liikkuvuus; Pitta-doshan muunnos ja muutos; Kapha-doshan jatkuvuus ja koheesio.

Ollakseen terve ja onnellinen ihminen tarvitsee jokaisen doshan energiaa. Vata ilman Kaphaa on kaaos. Kapha ilman Vataa on toimettomuus. Pitta ilman Kaphaa johtaisi "ylikuumenemiseen".

Doshien lyhyt kuvaus:

  • Vata: Hajaantunut, hieno, kevyt, kylmä, kuiva, karhea, liikkuva.
  • Pitta: Kuuma, terävä, liikkuva, pistävä, terävä, läpitunkeva, kevyt. 
  • Kapha: Hidas, raskas, kostea, kylmä, rasvainen, tahmea, tiheä, passiivinen, pehmeä.

Tehtävä 1: Entä jos olet kaksidoshainen? Esim. Vata mieli ja Pitta keho - kombinaatio. Ilma tehostaa tulta, jolloin mahdollista loppuun palaminen ja uupumus. Mitä tehdään?

Tehtävä 2: Päiväkirja.