Ayurvedinen jooga

03.03.2020

 Doshat & jooga.

Jokainen henkilö on ainutlaatuinen ja olisi käsiteltävä sellaisenaan. Sama joogatyyli/joogaharjoitus ei sovi kaikille.

Ayurvedan mukaan ihminen muodostuu viidestä elementistä ja yksilöllisestä tietoisuudesta (jivatman). Nämä viisi elementtiä (maha bhutas) ovat avaruus, ilma, tuli, vesi ja maa. Kun elementit yhdistyvät pareihin syntyvät keho-mieli kokonaisuudet, joiden nimi on dosha. 

Käännettynä Dosha tarkoittaa "epätäydellisyyttä" tai "vikaa". Se viittaa siihen, että jonkun dosha on yleensä juuri asia, joka tekee hänestä alttiin tiettyihin haasteisiin. Esimerkiksi Vata dosha tekee kehosta kylmän ja kuivan. Mielen tasolla Vata henkilö on usein luova, mutta helposti hajamielinen. Hän on altis ahdistukseen, sekä tuulen ja kylmän aiheuttamiin vaivoihin. Olakseen terve, Vata kannattaa pysyä lämpimänä ja harjoitella rentouttavia, maadoittavia ja hiljaisia liikuntamuotoja. 

Vata-Dosha on kineettisen energian ilmenemismuoto ja ohjaa kaikkia kehon liikkeitä. Solutasolla Vata vie ravinteita soluihin ja siirtää jätteitä soluista. Sopiva joogaharjoitus Vata ihmisille on sellainen, joka rauhoittaa ja mahdollistaa mielen hallintaa. Jooga olisi harjoitettava tiettyyn aikaan päivästä, koska rutiinit tekevät hyvää vata-ihmisille. Hyvät asennot kohdistuvat paksusuolen (vatan istuin kehossa), lantion alueen, lannerangan ja tuovat energiaa takaisin alas pohjaan. Hitaat aurinko tervehdykset, eteentaivutukset, rauhoittavat inversiot ja pitkä savasana ovat hyviä valintoja. Sopivat pranayama harjoitukset ovat vuorosierain hengitys (Nadi Shodana) ja mehiläisen hengitys (Bhramari). Ne rauhoittavat mieltä, ja auttavat stressinhallintaan.

Pitta- ihmisillä on "tulinen" ja vahva luonne. Se tekee heistä hyviä johtajia, jos ja kun he ovat tasapainossa. Se myös voi tehdä heistä äkkipikaisia ja liian vaativia, kun epätasapainossa. Pitta on luonteeltaan usein lihaksikas tai tanakka. Hän nauttii liikunnasta ja hänellä on vahva ruokahalu. Pitta vastaa siitä, että ravinteita muunnetaan energiaksi.

Pitta saa eniten hyötyä viilentävistä harjoitteista, sydämen avaamisesta ja kilpailuttomista liikuntamuodoista. On tärkeää työskennellä vatsan alueella (Manipura Chakra), joten asanat kuten Ardha Matsyendrasana, seisovat eteentaivutukset, Dhanurasana ja Bhujangasana auttavat tasapainon ylläpitämiseen. Pranayama: Sitali tai jäähdyttävä hengitys.
Ujjayi hengitys on lämmittävä, joten sitä tulee käyttää kohtalaisesti.

Kapha antaa keholle fyysisen muodon, rakenteen ja kaikkien osiensa sujuvan toiminnan. Kapha- henkilöt ovat yleensä fyysisesti hyvin rakennettu.

Kaphan ominaisuudet ovat mm. vahvuus, myötätunto, ystävällisyys, raskaus, öljysyys, kylmyys, vakaus, tiheys. Kaphan kirjaimellinen käännös on se, "joka tarttuu". Voidaan kuvitella liima, joka pitää kehossa kaikki yhdessä. 
Kapha tyypit ovat yleensä emmotionaalisesti vakaat. Epätasapainoinossa, kapha ihmiset ovat alttiimpia lihavuuteen, diabetekseen, sinus-ongelmiin, turvotuksiin, alhaiseen mielialatasoon ja masennukseen.

Kapha saa hyötyä haastavista ja voimakkaista harjoituksista. Hyviä valintoja ovat myös asanat, jotka avaavat rintakehän aluetta. Useimmat taaksetaivutukset (kuten Salabhasana ja Ustrasana), hartiaseisonta, voimakkaat ja nopeat aurinkotervehdykset, sekä lyhyet rentoutushetket ylläpitävät Kaphan kestävyyttä. Pranayama: stimuloivat hengitysharjoitukset, jotka avaavat ja vahvistavat keuhkoja ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi: Kapalabhati, Bhastrika, oikean sieraimen hengitys, Ujjayi.

Ihmisen kuuluu olla tietoinen oman kehon taipumuksista ja tarpeista ja pyrkiä aktiivisesti tasapainoon. Jos olet Pitta ja valitset jatkuvasti haastavia Vinyasa Flow sarjoja, et voi olettaa, että kehosi vain kestäisi loputtomasti. Valitse viisaasti!

Krishnamacharyan mukaan " joogakäytäntö on räätälöitävä sopimaan jokaiselle henkilölle".