Ayurveda kurssi/ Vata dosha

VATA dosha

Vata = tila & ilma

Tila on kenttä, jossa universaali elämä tapahtuu. Ilma on aineen kaasumainen olotila.

Ominaisuudet: kuiva, karhea, kevyt, kylmä, epäsäännöllinen, liikkuva, nopea. Vata on korkeimmillaan sään ollessa tuulista, kuivaa ja kylmää (samanaikaisesti).

Vata säätelee liikettä kehossa: veren virtausta, hengitystä, lihasten liikettä ja hermoimpulssien etenemistä.

Vata-henkilön tunnustusmerkit: kevyt- ja sirorakenteinen, vilkas, puhuu ja kävelee nopeasti. Hänellä on näkyviä suonia ja lihasjänteitä, kapea luusto, ohuet lihakset. Iho on kuiva ja karhea. Kuivat nivelet, kylmät raajat, kuivat, hauraat ja halkeavat kynnet. Pienet ja usein tummat silmät. Huomiota herättäviä piirteitä - esim. suuri nenä. Ruokahalu ja energiataso ovat vaihtelevia.

Vata-ihminen on luova, kekseliäs, vaihteleva, toimelias, nopea, eloisa, innostunut, valpas, vaihteleva, hermostunut, huolimaton, pelokas, levoton, kärsimätön. Hän huolestuu ja ahdistuu helposti. Vata on hyvä aloittamaan, ideoimaan, mutta usein hänellä on vaikeuksia keskittymisen ja energiatason ylläpitämisessä.

Vata "johtaa" muita doshia, koska on kaikkein hienoin, mutta sen tasapaino on haavoittuvin ja se voi saada myös muut doshat pois tasapainosta. Epätasapainotilan saattaa aiheuttaa: elintapa ja elinympäristö, ilmasto, sosiaalinen ilmapiiri, opitut käyttäytymismallit ja elintavat, työpaikka, värit, äänet, tunnetilat, ravinto, sopimaton liikuntamuoto, jne.

Vata liittyy liialliseen energian kulumiseen. Se on altis onnettomuuksiin. Kun tasapainoton,  Vata on hermostunut, pelokas. epäjohdonmukainen, kärsimätön, kärsii ummetuksesta (tai epäsäännöllisestä ulostamisesta) ja mahakivuista.

Liiallisen vatan oireita: ahdistus, pelokkuus, hermostuneisuus, huolet, nivelsäryt, sydämen rytmihäiriöt, sitoutumisvaikeudet, hermoston häiriötilat, ilmavaivat, turvotusta, krampit, kouristukset, verenkierto-ongelmat, kuiva iho, krooninen väsymys, stressiperäinen kipu, PMS. Oireet pahenevat sään ollessa tuulista, kuivaa ja kylmää.

Vata-henkilön tulisi suosita: lämmittäviä, maanläheisiä, kosteuttavia ja ravitsevia ruokia. Hyvä ruokavalio: Hyvänlaatuiset rasvat, maitotuotteet, kypsät vihannekset ja hedelmät sekä helposti sulavat proteiinit. Hyvät maut Vata-ihmisille: makea, hapan, suolainen. Hyvät mausteet: basilika (lehdet), mausteneilikka, laakerinlehdet, mustasinappi (siemenet), kardemumma, korianteri, inkivääri (tuore), vanilja, oregano, neilikka, kumina, tilli, fenkoli, meirami, minttu, piparminttu, paprika, persilja, timjami, kurkuma, seesaminsiemenet.

Säännöllinen päivärytmi on vata-kehotyypeille tärkein. Säännölliset ruoka-, uni- ja lepo-ajat.

Lisätietoa kurssilla.